Χρήστος Σιόγκας: Επιτυχία είναι να είσαι χαρούμενος και ήρεμος

Ο Χρήστος Σιόγκας έκανε μια εντυπωσιακή πορεία στο “The Voice”, που έκανε φινάλε τον Δεκέμβριο που μας πέρασε.

Με προτίμηση στο αγγλόφωνο τραγούδι, ερμήνευσε μ’ έναν απόλυτα δικό του τρόπο κάποιες απ’ τις μεγαλύτερες επιτυχίες της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Φυσικοθεραπευτής στο επάγγελμα αλλά με όνειρα και σχέδια για τη μουσική, ο Χρήστος ετοιμάζει ήδη το πρώτο του ΕΡ, μια αγγλόφωνη ροκ μπαλάντα.

Πατώντας γερά στα πόδια του – μια που υπήρξε και ποδοσφαιριστής – δείχνει να γνωρίζει καλά τις δυσκολίες του καλλιτεχνικού χώρου, όπως και της εποχής.

Πιστεύει στην πολλή δουλειά αλλά αναγνωρίζει πως και οι συγκυρίες παίζουν τον ρόλο τους στην πορεία ενός καλλιτέχνη.

Ο Χρήστος Σιόγκας μάς έδωσε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα, μέσα απ’ την κουβέντα που κάναμε για το Soundcheck Vlog.

Ακολουθήστε τον Χρήστο στο Facebook

Συνέντευξη στην Αντιγόνη Καριπίδου

Χρήστο, σε γνωρίσαμε μέσα απ’ το Voice, όπου εντυπωσίασες με τις ερμηνείες σου. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν να πάρεις μέρος σ’ ένα talent show;

Αρχικά σ’ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Νομίζω πως δυο ήταν οι πιο βασικοί λόγοι που επέλεξα να συμμετάσχω στο Voice. Σε πρώτη φάση για να δείξω σε περισσότερο κόσμο και πολύ πιο άμεσα ένα μέρος της δουλειάς μου και του εαυτού μου. Το καλό με τέτοιου είδους εκπομπές είναι πως μπορείς ακόμη και με μια εμφάνιση να “κερδίσεις” κάποιο κοινό. Και σ’ αυτόν τον χώρο, καλώς ή κακώς αυτό μετράει. Ο δεύτερος λόγος ήταν πως φοβόμουν ότι εξαιτίας της πανδημίας θα έχουμε ένα μεγάλο lockdown σαν το περσινό και δεν άντεχα ούτε σαν ιδέα πως θα περάσει τόσος καιρός χωρίς να παίξω μουσική! (γέλια)

Σε ακούσαμε να ερμηνεύεις κυρίως τραγούδια απ’ τη διεθνή μουσική σκηνή. Ήταν δική σου επιλογή ή σου δόθηκαν απ’ την παραγωγή;

Η αλήθεια είναι πως τα τραγούδια που επιλέγω να τραγουδώ και στις δικές μου live εμφανίσεις, προέρχονται κυρίως από την Αμερική και την Αγγλία και λίγο πιο συγκεκριμένα από τη μουσική σκηνή των 90’s του Σιάτλ, που λατρεύω. Αυτό δε σημαίνει πως δεν τραγουδώ και ελληνικά τραγούδια, που επίσης κάποια αγαπώ. Στο Voice οι πρώτες επιλογές των τραγουδιών γίνονταν από εμάς. Στην πορεία είχε κύριο λόγο η παραγωγή αλλά μπορώ να πω πως είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Την τελική απόφαση την παίρναμε από κοινού τις περισσότερες φορές.

 

Αν μη τι άλλο, η τηλεόραση προσφέρει μια αναγνωρισιμότητα και μια προβολή -έστω εφήμερη. Με ποιον τρόπο σκέφτεσαι να “εκμεταλλευτείς” αυτή την προβολή στην από εδώ και πέρα πορεία σου;

Είναι αλήθεια αυτό. Όπως είπα και λίγο πριν, μπορείς πολύ γρήγορα να κερδίσεις ένα κοινό μικρό ή μεγάλο μέσα απ’ αυτή την διαδικασία. Θεωρώ πως μετά από μια καλή πορεία είναι λίγο πιο εύκολο το να κλείσεις δουλειές. Αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού κάνεις πολύ καλές γνωριμίες με καταξιωμένους ανθρώπους στον χώρο. Κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό.

Γενικότερα η σχέση σου με τη μουσική πώς ξεκίνησε;

Απ’ όσο με θυμάμαι, βοήθησε το ότι μεγάλωσα σ ένα σπίτι με πολλή μουσική. Ο πατέρας μου έπαιζε λιγάκι κιθάρα και τραγουδούσε. Έτσι κι εγώ από πολύ μικρός ξεκίνησα να τραγουδώ στο πλάι του. Το ίδιο και η μαμά μου. Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου γιατί και οι δύο μου γονείς τραγουδάνε σωστά από τονικής άποψης.

 

Γράφεις δικά σου τραγούδια;

Γράφω δικά μου τραγούδια, ναι. Στα προσεχή μου σχέδια  είναι να ολοκληρώσω και να κυκλοφορήσω το πρώτο EP μου. Αφορά μια αγγλόφωνη ροκ μπαλάντα.

 

Το ότι εργάζεσαι ως φυσικοθεραπευτής σού δίνει μια ελευθερία κινήσεων στη μουσική; Με την έννοια να μη χρειαστεί να κάνει εκπτώσεις σ’ αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις καλλιτεχνικά.

Θεωρώ πως για όλους εμάς που προσπαθούμε να κάνουμε ένα ξεκίνημα επαγγελματικά στον χώρο της μουσικής, βοηθάει πολύ το να έχεις μια δουλειά για να βιοπορίζεσαι. Έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κάνεις εκπτώσεις, όπως είπες κι εσύ. Ξέρω πως τα παιδιά που ζουν αποκλειστικά από την μουσική, έχουν ταλαιπωρηθεί, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια. Ελπίζω να μην έχουμε πάλι παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Χρήστος Σιόγκας

Χρήστος Σιόγκας

Ανήκεις κι εσύ στη γενιά που βιώνει όλες τις μεγάλες αλλαγές, που διαμορφώνουν έναν καινούργιο τρόπο λειτουργίας της μουσικής βιομηχανίας. Πιστεύεις ότι οι δυσκολίες για ν’ αναδειχτεί ένας νέος καλλιτέχνης είναι περισσότερες και μεγαλύτερες σήμερα;

Η εποχή που ζούμε είναι πολύ περίεργη. Έχει θετικά, έχει και αρνητικά όμως. Ας ξεκινήσω με τα θετικά: Μπορείς μέσω των social media να δείξεις άμεσα την δουλειά σου σε κάθε γωνιά του κόσμου. Είναι πολλά τα παραδείγματα καλλιτεχνών στη σύγχρονη εποχή που κατάφεραν να καταξιωθούν, ξεκινώντας στην κυριολεξία μέσα απ’ το δωμάτιο τους. Κι αυτό επειδή τους είδε ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή. Σίγουρα δεν λέω πως είναι ο τρόπος για να φτάσεις ψηλά. Θεωρώ πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που θ’ ακολουθήσεις και θα πεις “έτσι θα γίνω μεγάλος και τρανός”.

Είναι όλα συγκυρίες. Στα αρνητικά τώρα: κατά την γνώμη μου πάντα, νομίζω πως η πραγματική μουσική σβήνει. Τι εννοώ με το πραγματική; Εννοώ αυτή που έχει ένα μουσικό όργανο, μια φωνή, που δεν είναι όλα αυτοματοποιημένα μέσα από έναν υπολογιστή. Βέβαια αυτά είναι γούστα και είναι τελείως υποκειμενικό. Οπότε εν κατακλείδι, στο μουσικό είδος που πρεσβεύω εγώ και πολλοί ακόμα εκεί έξω, θεωρώ πως ναι, είναι πολύ πιο δύσκολο να καταξιωθείς σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες.

 

Με τις συνθήκες της πανδημίας έχουμε αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο να απαγορεύεται κατά διαστήματα η μουσική. Ωστόσο, θα σε ρωτήσω αν υπάρχουν στα πλάνα σου κάποιες εμφανίσεις (covid επιτρέποντος…)

Eμάς, τα παιδιά που βγήκαμε από το παιχνίδι τον Δεκέμβριο, που τελείωσε το παιχνίδι και προγραμματίσαμε κάποιες εμφανίσεις, η πανδημία μάς έκοψε τα φτερά! Γιατί “στη βράση κολλάει το σίδερο” που λέει και ο λαός. Είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούμε αυτήν την όποια αναγνώριση κερδίσαμε μέσα απ’ το παιχνίδι, τώρα που τα πρόσωπα μας είναι ακόμα “φρέσκα” για τον κόσμο. Παρόλα αυτά, καλώς εχόντων των πραγμάτων και την υγεία μας να έχουμε, το Σάββατο 5/2 ξεκινάω ξανά τις live εμφανίσεις μου στον ιστορικό Παπαγάλο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Μαζί μου θα είναι ο Γιώργος Πάττας, με τον οποίο γνωριστήκαμε στο Voice. Έτσι έχει προκύψει αυτή η όμορφη συνεργασία. Ήδη είμαι σ’ επαφές και για άλλες εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά δεν έχουν κλείσει ακόμη οι ημερομηνίες!

Χρήστος Σιόγκας

Χρήστος Σιόγκας

Πώς ορίζεις την επιτυχία; Τι πρέπει να συμβεί για να πεις “Ναι, πέτυχα”;

Πάρα πολύ καλή ερώτηση και ίσως δύσκολη να την απαντήσεις! Αρχικά την επιτυχία την ορίζει ο καθένας εντελώς διαφορετικά μέσα στο κεφάλι του. Πολύς κόσμος ταυτίζει την επιτυχία με τα λεφτά. Βλέπετε κάθε μέρα ποιες είναι οι επιπτώσεις, που έχει αυτό στην κοινωνία. Ας μην επεκταθώ, όμως. Για μένα νομίζω πως επιτυχία είναι να βρεις τα πράγματα που θα σε κάνουν χαρούμενο και ήρεμο Κι αν μπορείς να τα κάνεις επάγγελμα σου ή να αφιερώνεις χρόνο μέσα στη μέρα σου σε αυτά. Θεωρώ πως η ζωή μας είναι πολύ μικρή για να αναλωνόμαστε σε πράγματα που δεν μας προκαλούν θετικά συναισθήματα. Ίσως ακούγεται ουτοπικό και σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά νομίζω πως αν κάναμε τα πράγματα που μας αρέσουν, θα ήταν όλα διαφορετικά προς το καλύτερο. Σας ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας! Να έχουμε υγεία, με πολλές μουσικές και να ανταμώνουμε στα live!