Οι Stringless. String-less (χωρίς έγχορδα) αλλά και… Στρίγκλες, τα μυθικά πλάσματα!
Έξι γυναίκες, έξι φωνές, ένα πολυφωνικό σχήμα. Μια ξεχωριστή μουσική πρόταση, με τραγούδια που αποδίδονται από το πιο θαυμαστό, το πιο άρτιο μουσικό όργανο: την ανθρώπινη φωνή!

Κι όσο κι αν μια τέτοια πρόταση φαίνεται να εμπεριέχει τα ρίσκα της, οι Stringless βρήκαν τον στόχο κι άγγιξαν ένα μεγάλο μέρος του κοινού. Κι αυτό, επειδή ακριβώς λειτούργησαν χωρίς “στόχο”, παρά μόνο με την ανάγκη να μοιραστούν τον μουσικό τους κόσμο. Κι όταν θέλεις πραγματικά να μοιραστείς, τότε είναι βέβαιο πως θα βρεις αποδέκτες!

Αυτή την εποχή οι Stringless (Αλμπένα Κούτοβα, Έλσα Μουρατίδου, Βασιλική Αλεξίου, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Δωροθέα Μιχαήλ, Στέλλα Γιαλτζή) μπαίνουν στο στούντιο για την ηχογράφηση των τραγουδιών του δεύτερου δίσκου τους κι εμείς “κλέψαμε” λίγο απ’ τον χρόνο τους για να τις γνωρίσουμε καλύτερα.

Συνέντευξη στην Αντιγόνη Καριπίδου

 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για ένα πολυφωνικό γυναικείο σχήμα;

Η δημιουργία του σχήματος ήρθε από μια ιδέα/ανάγκη της Αλμπένας Κούτοβα για ένα πολυφωνικό γυναικείο συγκρότημα, αξιοποιώντας τις μουσικές καταβολές της που φέρει από την παιδική της ηλικία στην Βουλγαρία.

 

Το ελληνικό κοινό δεν είναι συνηθισμένο σε αυτού του είδους τα σχήματα. Σας απασχόλησε στο ξεκίνημα η σκέψη πως ίσως να μην τύχετε αποδοχής;

Η αλήθεια είναι πως είναι μια «δύσκολη» πρόταση σε σχέση με τις γνώριμες μορφές γκρουπ. Η έλλειψη μουσικών οργάνων από μόνο του είναι κάτι επίφοβο και δύσκολο από πολλές πλευρές, παράλληλα όμως είναι και κάτι τρομερά ενδιαφέρον και πρωτότυπο ειδικά όταν χρησιμοποιείς την πολυφωνία για να αποδώσεις πέρα από παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια και σύγχρονα, καθώς και νέες δημιουργίες με αυτή τη λογική. Δεν υπήρξε ποτέ η σκέψη αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι.. αν θα «πετύχει» ή όχι. Απλά επιλέξαμε και επιλέγουμε να μοιραζόμαστε τον μουσικό μας κόσμο, κι όπου μας βγάλει αυτό το ταξίδι.

 

Τελικά η αποδοχή ήρθε και, μάλιστα, οι Stringless έχουν γίνει σημείο αναφοράς. Όχι μόνο επειδή αποτελείτε κάτι διαφορετικό αλλά και για το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που προσφέρετε στις εμφανίσεις σας.

Το μέγεθος της αποδοχής βέβαια είναι κάτι σχετικό πάντα! Πράγματι όμως έχουμε δεχτεί μεγάλη αγάπη από τον κόσμο και νιώθουμε ότι το έχει αγκαλιάσει το κοινό όλο μας το εγχείρημα. Δίνουμε μεγάλη προσοχή και κάνουμε πολλή δουλειά ώστε να υπάρχει μουσική αρτιότητα, μια διαφορετική ενορχηστρωτική πρόταση των κομματιών που επιλέγουμε, και προσπαθούμε παράλληλα να δουλέψουμε και το κομμάτι της έκφρασης, της ερμηνευτικής απόδοσης πάνω στη σκηνή, της κινησιολογίας μας ώστε να έχουμε όσο το δυνατών μια πιο ολοκληρωμένη παράσταση.

 

Ήταν επίπονη η πορεία μέχρι την αναγνώριση ή ήρθαν εύκολα τα πράγματα;

Ήταν και είναι μια επίπονη προσπάθεια, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μας δυσκολεύουν να έχουμε μια πιο γρήγορη κι εύκολη πορεία. Αρχικά, η απουσία των μουσικών οργάνων απαιτεί πολύ περισσότερη δουλειά κι ακόμη περισσότερες πρόβες ώστε να ενορχηστρωθούν τα κομμάτια σε φωνές και να «βγουν» στις παραστάσεις. Δεύτερον, η γεωγραφική θέση της βάσης μας ως σχήμα, η οποία είναι η Θεσσαλονίκη, δυσκολεύει κι αυτή με τη σειρά της στο να βρισκόμαστε εύκολα μέσα στην πολιτιστική αγορά της χώρας, που -καλώς ή κακώς- βρίσκεται στην Αθήνα.

Τρίτο και σημαντικότερο, είναι ότι το σχήμα αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες, οι οποίες έχει χρειαστεί (ευτυχώς όχι ταυτόχρονα!) να αφήσουν για ένα διάστημα το σχήμα καθώς έφερναν στον κόσμο τα παιδιά τους, (αυτό πάει από μόνο του το γκρουπ στο να κινηθεί με άλλους ρυθμούς και εναλλακτικές). Αλλά ακόμα και όταν επανερχόμαστε και ξεκινάμε τις συναυλίες, υπάρχει περιορισμός στο πόσες μέρες μπορούμε να λείψουμε από τα παιδιά και από τα σπίτια μας για ένα τουρ.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η αλήθεια είναι πως σε κάποια πράγματα σταθήκαμε αρκετά τυχερές γιατί από την αρχή ακόμα πίστεψαν πολλοί άνθρωποι σ’ εμάς και ο καθένας μας βοήθησε από την θέση που είχε. Σταθήκαμε τυχερές γιατί όλα αυτά τα χρόνια μας προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια φωτογράφοι, βιντεολήπτες, ηχολήπτες, παραγωγοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές και χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους έχουν βγει πολλές από τις δουλειές μας.

 

Τι δυσκολίες συναντά ένα γυναικείο γκρουπ και μάλιστα όταν έχει να προτείνει κάτι μοναδικό στα ελληνικά μουσικά πράγματα;

Από πρακτικής άποψης ό,τι έχει προαναφερθεί. Όσον αφορά το καλλιτεχνικό κομμάτι, μάλλον τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οποιοσδήποτε νέος καλλιτέχνης στην Ελλάδα.

Οι Stringless

Οι Stringless

 

Στο ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου με θέμα τις Stringless, που πήρε και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2017, παρακολουθούμε πότε με χαμόγελο, πότε με συγκίνηση όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές τόσο στην καλλιτεχνική σας πορεία όσο και στην προσωπική ζωή των μελών του σχήματος. Πώς προέκυψε η ιδέα του ντοκιμαντέρ;

Το 2014 μας κάλεσαν να παίξουμε στην πλατεία Συντάγματος για την αλλαγή του χρόνου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση αυτή ήταν σε απευθείας μετάδοση από την κρατική τηλεόραση και σκηνοθέτης ήταν ο Άγγελος Κοβότσος. Από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας μας αντιλήφθηκε όλο αυτό το μυστήριο, που υπάρχει μέσα σ’ ένα γυναικείο συγκρότημα. Πώς τα καταφέρνουμε; Πώς μπορούμε και αντεπεξερχόμαστε σε μια τόσο απαιτητική δουλειά; Πώς καταφέρνουμε και ισορροπούμε τους ρόλους που έχει φορτωθεί η γυναίκα στην σύγχρονη κοινωνία; Τα καταφέρνουμε άραγε; Έτσι μας πρότεινε να ξεκινήσουμε το ντοκιμαντέρ που θα έλυνε τα ερωτήματα!

 

Ποιες στιγμές ξεχωρίζετε στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Η πρώτη μας συναυλία το 2012 στην Ικαρία ήταν αυτή που διαδέχθηκε μια σειρά γεγονότων, που μας έφερε στην συνεργασία με τον παραγωγό του δίσκου μας και του ντοκιμαντέρ. Ακόμα μια δυνατή στιγμή ήταν η συμμετοχή μας στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και το βραβείο κοινού. Επίσης η συμμετοχή μας σ’ ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ τζαζ στο Μαρόκο.

 

Υπάρχουν κάποια πράγματα που θ’ αλλάζατε αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω;

Μάλλον όχι.. όλα τελικά κάποιο λόγο έχουν που γίνονται όπως γίνονται… μέσα από τις επιλογές έρχεται η εμπειρία.

 

Ο covid και οι καραντίνες, νέα στοιχεία της καθημερινότητάς μας, έπληξαν κατά πολύ τον χώρο της μουσικής και την τέχνη γενικότερα. Πώς το αντιμετωπίσατε όλο αυτό; Υπήρξε τροχοπέδη στα σχέδιά σας ή το βιώσατε δημιουργικά;

Ήταν ένα σοκ για όλες μας, όπως και για όλον τον κόσμο. Στην αρχή υπήρξε μεγάλο μούδιασμα, μείναμε αρκετό καιρό μακριά από πρόβες, από παιξίματα…. Επιπλέον η κάθε μια έπρεπε να διαχειριστεί την δική της πραγματικότητα. Μας πήρε αρκετό χρόνο στην αρχή μέχρι ν’ αντιληφθούμε κάπως τι συμβαίνει, έπειτα όμως ανασυνταχθήκαμε και αρχίσαμε να προετοιμάζουμε το υλικό για τον νέο μας δίσκο.

 

Το 2018 μας χαρίσατε αφού τον… ξεροψήσατε για τέσσερα χρόνια στον φούρνο, όπως αναφέρετε, τον πρώτο σας δίσκο. Ετοιμάζετε κάτι άλλο δισκογραφικά;

Ακριβώς αυτή την περίοδο μπαίνουμε στο στούντιο για τις ηχογραφήσεις του δεύτερου δίσκου μας! Ο δίσκος αυτός θα αποτελείται αποκλειστικά από νέες δημιουργίες δικές μας και κάποιων φίλων. Θα υπάρξει μια διασκευή σε παραδοσιακό τραγούδι, που είναι μια τόσο πρωτότυπη ώστε το νιώθουμε σαν μια νέα δημιουργία! Αυτή τη φορά για να μην το ξεροψήσουμε. Aποφασίσαμε με το που έχουμε έτοιμο το κάθε κομμάτι να το δημοσιοποιούμε και όταν ολοκληρωθεί αυτή η ενότητα κομματιών, θα εκδοθεί και ο δίσκος ως φυσικό προϊόν.

 

Και μια τελευταία ερώτηση για να ξέρουμε τι μας περιμένει με τις Stringless: Τι σας κάνει στρίγκλες και τι αρνάκια;

Όλα και τίποτα! Και για τις δυο περιπτώσεις! Είμαστε γενικότερα μια έκπληξη! Είμαστε απρόβλεπτες ακόμα και για τους εαυτούς μας!

 

Ακολουθήστε τις Stringless στο διαδίκτυο:

Site: https://stringless.gr/

Facebook: www.facebook.com/stringlessvocalgroup

Instagram: www.instagram.com/stringlessvocalgroup

YouTube: www.youtube.com/channel/UC3OCGe9d4zdErrdBff8F-Ow/videos