11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ – 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022
– 28/09/2022 – Ε.Μ.Σ.
 
Τα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022 επανέρχονται δριμύτερα και ζωντανά σε μια λαμπρή Τελετή Απονομής Βραβείων την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:00 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
 
Ο στόχος των Θ.Β.Θ. παραμένει αναλλοίωτος: βράβευση των καλύτερων παραστάσεων, απόδοση τιμής σε ανθρώπους του θεατρικού χώρου, προβολή και ενίσχυση τοπικών θεατρικών ομάδων και νέων προσώπων. Στοιχεία που συνοψίζονται κάθε χρονιά σε ένα μεγάλο θεατρικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
 
Τα φετινά 11α Θ.Β.Θ. αφορούν νέες παραστάσεις που δόθηκαν στην επικράτεια της Θεσσαλονίκης την χρονική περίοδο από Ιούνιο 2020 έως και Μάιο 2022 και οι νικητές στις 16 κατηγορίες προκύπτουν κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας Κριτικής Επιτροπής που αποτελείται από 41 ανθρώπους του ευρύτερου πολιτιστικού χώρου, με ιδιαίτερη ενασχόληση στο θεατρικό πεδίο. Τα τρία σημαντικά «Βραβεία Κοινού» προκύπτουν κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των θεατών (18 χιλιάδες ψήφοι).
 
Θυμίζουμε τα βραβεία διεκδικούν μεταξύ άλλων:
«Οι μάγισσες του Σάλεμ» με 12 υποψηφιότητες, «Η δολοφονία του Μαρά» με 10, «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» με 8, «Περιμένοντας τον Γκοντό» με 7, «Η Πανούκλα» με 6, «Ένας σκύλος που τον έλεγαν πιστό» με 5 υποψηφιότητες κ.ά.
 
Πέραν των βραβεύσεων η βραδιά περιλαμβάνει θεατρικά και μουσικά δρώμενα, τιμητικά αφιερώματα, ανασκόπηση, επώνυμες παρουσίες και εκπλήξεις υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του σκηνοθέτη Αντώνη Καραγιάννη, δημιουργό των τελευταίων επιτυχιών, «Παλτό» και Βιρτζίνια Γούλφ».
 
Η Τελετή Απονομής είναι αφιερωμένη στο ΚΘΒΕ και στη διάρκεια της θα παρουσιαστούν δρώμενα από την 60χρονη πορεία της δεύτερης κρατικής μας σκηνής, ενώ θα απονεμηθεί τιμητικό βραβείο. Την έρευνα, επιμέλεια και σκηνοθεσία του αφιερώματος έχει η σκηνοθέτις και ηθοποιός Καλλιόπη Ευαγγελίδου.
 
Την Μεγάλη Κυρία του Θεάτρου Φιλαρέτη Κομνηνού τιμούν τα Θ.Β.Θ. Από τις μετρημένες στα δάχτυλα γυναίκες ηθοποιούς που δικαιούνται να φέρουν τον τιμητικό τίτλο «Κυρία του Θεάτρου» με Κ κεφαλαίο… καθώς πέραν του καταξιωμένου ταλέντου και της σπουδαίας καλλιτεχνικής διαδρομής, ο συγκεκριμένος τίτλος συμπυκνώνει τις έννοιες του ήθους, της φινέτσας, της αρχοντιάς και της σοβαρότητας. Ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης θα προλογίζει απονέμοντας το τιμητικό Βραβείο .
 
Κεντρική παρουσιάστρια η πεπειραμένη δημοσιογράφος Ελένη Σκάρπου.
 
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης καλύπτει ο ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Τζιαφέττας, από τους πιο δραστήριους καλλιτεχνικά και βραβευμένος στα ΘΒΘ για την παράσταση «Σκηνές από ένα γάμο», ενώ εξαίρετοι μουσικοί και συνεργάτες θα τον πλαισιώσουν, στο βιολί ο πολύπειρος και αισθαντικός Νίκος Τσακαλίδης, η ανερχόμενη σοπράνο με την κρυστάλλινη φωνή Σταματία Κολωνιάρη και ο ιδιαίτερα ταλαντούχος τραγουδιστής, Θάνος Παπαγεωργίου, σ ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη και στο τεράστιο έργο του.
 
Στη μεγάλη βραδιά συνδράμουν με την παρουσία τους:
 
Η Αλίκη Δουρμάζερ, κοινωνός του σωματικού θεάτρου παρουσιάζοντας μια περφόρμανς για τις «μαύρες» στιγμές που βίωσε η καλλιτεχνική κοινότητα και ήταν η αφορμή για το κίνημα #MeToo.
Στα πλαίσια των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή επιλέξαμε να παρουσιάσουμε «Το θέατρο της Σμύρνης» καθώς υπήρξε πρωτοπόρος στο θέατρο της εποχής και δεν είναι γνωστό στους περισσοτέρους μας. Το δρώμενο θα παρουσιάσουν η ηθοποιός Εύη Εμμανουήλ και η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου.
 
Τα Θ.Β.Θ. τιμούν τα 35χρονα του Δημοτικού Ραδιόφωνου Θεσσαλονίκης και η συμβολή του στον πολιτισμό της πόλης. Για την πορεία του θα μιλήσει εκπρόσωπος της Διεύθυνσης.
 
Πιστεύοντας πως οι ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης με την αξιέπαινη δουλειά, εφάμιλλη σχεδόν των επαγγελματιών, αλλά χωρίς τη δική τους αίγλη και ποικίλα οφέλη, τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης θεσμοθέτησαν ειδική κατηγορία Τιμητικού Βραβείου για την «Καλύτερη Ερασιτεχνική Ομάδα». Φέτος, τιμούμε και βραβεύουμε τους θεατρικούς ομίλους του Κολλεγίου Ανατόλια, Θεατρικός Όμιλος – Drama Club και Όμλος Ελληνικού Θεάτρου για την μακρόχρονη και ποιοτική πορεία τους.
 
Τα Θ.Β.Θ. στηρίζουν και σε αυτή τη διοργάνωση το περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ για τον σπουδαίο κοινωνικό του στόχο και εκπρόσωποί του θα το διαθέτουν προς πώληση στη διάρκεια της βραδιάς.
Τέλος, με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε το νέο έπαθλο των Θ.Β.Θ.
 
11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ώρα προσέλευσης: 19:00 – Ώρα έναρξης: 20:00
Ε Ι Σ Ο Δ Ο Σ   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η
 
Οργανωτική Επιτροπή Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης
11α ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2022: Αναφορές, άρθρα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις κ.α. θα προλογίσουν όλο αυτό το διάστημα στην «Κ» ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΔΩ 
 
11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022 
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ώρα προσέλευσης: 19:00 – Ώρα έναρξης: 20:00

Ε Ι Σ Ο Δ Ο Σ   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η

 

Συντελεστές, υποστηρικτές.
Χώρος: Θέατρο Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Ημερομηνία: Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022
 
Διοργάνωση – Γενική διεύθυνση: Τσιρόγλου Γιάννης.
 
Οργάνωση παραγωγής: Κρίτωνας Ζαχαριάδης.
 
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης.
 
Παρουσίαση:  Ελένη Σκάρπου.
 
Κείμενα Τελετή Απονομής: Πίτσα Στασινοπούλου.
 
Έπαθλα: Ελληνικές Χαράξεις
 
Μουσικό μέρος:
Μουσική επιμέλεια -Πιάνο-Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Τζιαφέττας.
Νίκος Τσακαλίδης, βιολί, Σταματία Κολωνιάρη, Θάνος Παπαγεωργίου, τραγούδι.
 
Αφιέρωμα ΚΘΒΕ:
Έρευνα, επιμέλεια, σκηνοθεσία, Καλλιόπη Ευαγγελίδου.
Ηθοποιοί: Βασίλης Σπυρόπουλος, Μαρία Καραμήτρη, Ρούλα Παντελίδου, Θανάσης Δισλής, Κώστας Ίτσιος, Καλλιόπη Ευαγγελίδου.
 
Αφιέρωμα «Θέατρο Σμύρνη»:
Επιμέλεια: Πίτσα Στασινοπούλου
Μουσική: Γιώργος Τζιαφέττας.
Εύη Εμμανουήλ ηθοποιός, Νέλη Βυζαντιάδου ψυχοθεραπεύτρια.
 
#MeToo:
Σωματική περφόρμανς: Αλίκη Δουρμάζερ.
 
Οδηγοί σκηνής: Αρετή/Μαρία Αλιάτση, Δημήτρης Αλιάτσης.
 
Φωτογραφίες:
Επίσημος φωτογράφος Τελετή Απονομής: Ειρήνη Μπαϊρακτάρη (Studio Μπαιρακτάρη), Ηλίας Οικονόμου. ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ
 
Αφίσα, πρόσκληση, μακέτες: Ειρήνη Μπαϊρακτάρη.
 
Κείμενα δημοσιεύσεων/παρουσιάσεων/συνεντεύξεων Kulturosupa.gr: Πίτσα Στασινοπούλου, Άνια Κανακάρη, Γιώργος Μπαστουνάς, Ειρήνη Σοφιανίδου, Μαρία Γρηγοριάδου, Ελένη Γιαννακίδου.
 
Βίντεο:
Κατηγοριών: GRDISCOVERY.
Μουσική: Δημήτρης Μουτουσίδης.
Τιμητικό Φιλαρέτη Κομνηνού: FM100.
Σπικάζ: Ελενα Λεμονίδου.
Μουσική: Δημήτρης Μουτουσίδης
 
Ανασκόπηση, Εις Μνήμην, κ.ά: Kulturosupa.gr
 
Βίντεο κάλυψη Τελετή Απονομής: GRDISCOVERY.
  
Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση, Ελενα Σκάρπου, Κρίτωνας Ζαχαριάδης, Kulturosupa.gr
 
Ζωντανή μετάδοση.
GRDISCOVERY
Διευθύνων σύμβουλος: Πρόδρομος Κοφσανίδης.
Παρουσίαση ρεπορτάζ:
 
Μακιγιάζ: Έφη Βαλασιάδου
Ρούχα: Γειά σου
Κομμώσεις: Στούντιο 113, Giorgio.
 
Λουλούδια: Στάγκος Άνθη Φυτά.
 
Catering: Σαμιωτάκης.
 
Εδέσματα:
Φούρνος Αμπεριάδη, Μπισκότι Τσουνγκάρη, Αναψυκτικά Εψα, Pizza Fun.
 
Φιλοξενία: Egnatia Pallas, Τhess Residences.
 
Χορηγοί:
Ελληνικές Χαράξεις, GRDiscovery, Σαμιωτάκης κέτερινγκ, TV100, FM100, Ανθή φυτά Στάγκος, Γειά σου, ΙΕΚ Δέλτα, Στούντιο Μπαιρακτάρη, Μπισκότι Τσουνγκάρη, αναψυκτικά Εψα, Φούρνος Αμπεριάδη, Pizza Fun, Taxi Way, Στούντιο 113, Καφέ μπαρ Μονμάρτι, την make up artist Βαλασιάδου Εφη, Giorgio κομμώσεις. Κρίτωνας production Copy paste Μπαϊρακτάρη studio, GRDISCOVERY
 
Χορηγός επάθλων: Ελληνικές Χαράξεις.
 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:
Γιάννης Ζαφειρίου, Σταύρος Παρχαρίδης, Λάζαρος Γλούφτσης, Κώστας Παρχαρίδης, Λευτέρης Μπουτσιούκης, Χαλκός Γκάλερι, Ακης Σακισλόγου, Βασίλης Τσικάρα, Ρίτα Σίσσιου, Αντώνης Καραγιάννης, Κωνσταντίνος Ξεφτέρης, Metropolis 95.5, Velvet 96.8, Republic 100.3, Eυη Εμμανουήλ.
 
Απονεμητές Βραβείων:
 
Η Οργανωτική Επιτροπή των 10ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά για την ευγενική υποστήριξη, όλους τους προαναφερθέντες συντελεστές της Τελετής Απονομής Βραβείων που εθελοντικά πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους.
Τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ κ Αστέριο Πελτέκη και το Δ.Σ. για την παραχώρηση του θεάτρου της ΕΜΣ
Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα για την υποστήριξη και παρουσία του στην Τελετή Απονομής.
Την Κριτική Επιτροπή.
Την Ιφιγένεια Μανώλα για την παραχώρηση προβών Metropolitan: The Urban Theatre.
Τους: Χρήστος Καραγιαννόπουλο, Νταίζη Λεμπέση, Γιάννης Κεσσόπουλος, προσωπικό ΚΘΒΕ.