Με αφορμή ένα πολυαναμενόμενο live, μία και μοναδική βραδιά στο Καφωδείο Ελληνικό Upstairs, ο Νίκος Χρηστίδης μάς αφιέρωσε λίγο απ’ τον χρόνο του για ν’ απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο μαγικό, μουσικό σύμπαν του Νίκου Χρηστίδη. Ένας κόσμος, που ενίοτε – όπως λέει ο ίδιος – μπορεί να είναι και χαώδης. 

 

Ο Νίκος Χρηστίδης και μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών – μουσικών, με την Ιωάννα Κουρκούδιαλου στο τραγούδι και φιλοξενούμενο τον Δημήτρη Μυστακίδη, θα παρουσιάσει την Κυριακή 20 Μαρτίου ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία (Ο Τρελός του Χωριού 2016, Το Σύμπαν του Νίκου Χρηστίδη 2020). Παράλληλα θ’ ακούσουμε νέες δημιουργίες αλλά και κάποιες εναλλακτικές προσεγγίσεις στα τραγούδια μεγάλων δημιουργών που τον έχουν διαμορφώσει. Τα τραγούδια συνοδεύονται από τις ιστορίες που τα δημιούργησαν καθώς και από εξιστόρηση στιγμών της προετοιμασίας του δίσκου, καθιστώντας έτσι το κοινό συμμέτοχο και κοινωνό της ίδιας της δημιουργίας. Δυναμικές ενορχηστρώσεις, χιούμορ, ιστορίες, αλληλεπίδραση με το κοινό και διάθεση για “μοίρασμα ήχων και συναισθημάτων” χαρίζουν στους θεατές μία εμπειρία μακριά από την τετριμμένη αίσθηση μίας ζωντανής εμφάνισης.

Ακολουθείστε τον Νίκο Χρηστίδη στα Social Media:

Facebook Instagram YouTube

Φωτογραφία: Πρόδρομος Μυστακίδης

 

Συνέντευξη στην Αντιγόνη Καριπίδου

 

Νίκο, ένα live που το περιμέναμε καιρό! Τι θ’ ακούσουμε την Κυριακή 20 Μαρτίου στο Καφωδείο Ελληνικό Upstairs;

Αρχικά να σας ευχαριστήσω πολύ για την φιλοξενία και για την συνεχή στήριξη στην τέχνη μας και τους ανθρώπους της. Στην εμφάνιση στις 20 Μαρτίου θα παρουσιάσουμε, με όλη την παρέα, ένα πρόγραμμα που θα στηρίζεται κυρίως στην δική μου δισκογραφία, σε νέα ανέκδοτα τραγούδια μου αλλά και σε τραγούδια κοινής αισθητικής που με διαμόρφωσαν. Η συναυλία αυτή είναι ένας συνδυασμός μουσικής και ιστοριών. Ιστορίες που δημιούργησαν τα τραγούδια μου, παράλληλες ιστορίες από τις πρόβες, την προετοιμασία του δίσκου και πολλά άλλα. Θέλω να πιστεύω με χιούμορ αλλά και με σαφή θέση σε όσα μας αφορούν. Σε μία εποχή που νιώθουμε ενοχές με την πιθανή ευφορία μας, θέλω πολύ αυτή η βραδιά να λειτουργήσει τόσο υποστηριχτικά για τον κάθε έναν μας όσο και “αποσυμφορητικά”. Επί σκηνής, φυσικά, εκτός από την αφεντιά μου θα είναι στο τραγούδι και το βιολί η Ιωάννα Κουρκούδιαλου, στο μπάσο ο Δημήτρης Γουμπερίτσης, στα κρουστά ο Νίκος Βαρελάς ενώ σε διάφορα ακροβατικά, στην κιθάρα και στο τραγούδι ο Γιώργος Βαρτσάκης. Μεγάλη χαρά βέβαια μου δίνει η φιλική συμμετοχή του Δημήτρη Μυστακίδη στην βραδιά αυτή.

 

Μια ευτυχής σύμπραξη. Πες μας λίγα πράγματα για τη συνεργασία σου με τον Δημήτρη Μυστακίδη.

Η σχέση μου με τον Δημήτρη Μυστακίδη έχει περάσει από πολλά στάδια αλληλεπίδρασης. Αρχικά ήμουν μαθητής του στο Μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Εκεί είχα την ευκαιρία να τον παρακολουθήσω πώς λειτουργεί στην προετοιμασία, στο διάβασμα και στην επιμονή στην λεπτομέρεια. Στοιχεία που ίσως εκείνη την στιγμή δεν μπορούσα εξολοκλήρου να φιλτράρω και μάλλον αποκωδικοποίησα αργότερα. Όμως ο τρόπος προσέγγισης της τέχνης μας και η μέθοδος μελέτης άφησαν ένα ισχυρό αποτύπωμα στον τρόπο που εγώ αργότερα ασχολήθηκα με την μουσική. Παράλληλα τον παρακολουθούσα από την πλευρά του θεατή. Θα έλεγα πως αυτή η σχέση υπάρχει μέσα μου ακόμα και σήμερα και έχει την ίδια δυναμική με αυτήν του δασκάλου προς μαθητή. Η στάση του επάνω στην σκηνή, η προσήλωση, η άνεση και πολλά ακόμη, λειτούργησαν επίσης διδακτικά προς εμένα. Αργότερα η σχέση μετατράπηκε σε συναδελφική, αν κι ακόμα νιώθω άβολα να την αντιμετωπίζω έτσι καθώς οι προηγούμενες δύο ιδιότητες παραμένουν ενεργές και μοιραία συγκρίσιμες. Τον προσέγγισα, λοιπόν, ώστε να συμμετάσχει στον δεύτερο προσωπικό μου δίσκο ως τραγουδιστής. Η απλότητα και η σχεδόν αυτονόητη από μεριάς του θετική απάντηση με γέμισε χαρά και αυτοπεποίθηση. Από τότε έχουμε συνυπάρξει μαζί σε διάφορες μουσικές στιγμές και με μεγάλη χαρά θα παίξουμε μαζί την ερχόμενη Κυριακή σε μία ιδιαιτέρως κολακευτική για εμένα “φιλική συμμετοχή”. Τον ευχαριστώ ξανά και δημόσια για όλα.

 

Γενικότερα, πάντως, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής σου στη μουσική έχεις κάνει πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να πεις στο τέλος ότι τις χάρηκες και τις ευχαριστήθηκες αυτές τις συνεργασίες;

Για εμένα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπικότητα και η αισθητική συνάφεια. Βέβαια έχω σταθεί τυχερός. Οι άνθρωποι που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της αισθητικής μου, οι άνθρωποι που θαύμαζα και παρακολουθούσα από μικρός, οι καλλιτέχνες που χάραξαν τον δρόμο που εγώ βαδίζω, ελάχιστα διέφεραν σαν προσωπικότητες από αυτό που ούτως ή άλλως είχα εκλάβει ως θεατής . Οπότε όταν έτυχε να συνεργαστούμε ήμουν ασφαλής. Δεν αμφέβαλα στιγμή δηλαδή πως ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Γιώργος Ζήκας, ο Δημήτρης Μυστακίδης, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Αργύρης Μπακιρτζης ή φίλοι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς όπως ο Γιάννης Διονυσίου, η Ιωάννα Κουρκούδιαλου, τα Καντινέλια και τόσοι άλλοι ομότεχνοι, δεν θα “πληρούσαν” τις όποιες προϋποθέσεις μπορεί να ανέμενα ώστε να απολαύσω την συνεργασία μου μαζί τους. Θα ήθελα πάντως να προσθέσω πως νιώθω ιδιαίτερα τυχερός κι ευλογημένος και για τους μουσικούς, τους οργανοπαίχτες, τους ηχολήπτες τους οργανοποιούς που έχω συνεργαστεί κατά καιρούς και δεν είναι τόσο προφανές για το κοινό. Παλαιότεροι και νεώτεροι συνάδελφοι που δίνουν σχήμα στα τραγούδια μου, στις ενορχηστρώσεις, στον ήχο που έχω στο κεφάλι μου και όλοι μαζί επιτυγχάνουμε ένα αποτέλεσμα. Αν πρέπει πάντως να απαντήσω ποιες είναι οι αρετές που εμένα με ενδιαφέρουν ώστε να απολαύσω μία συνεργασία, είναι ο σεβασμός γι αυτό που πρόκειται να συμβεί, η αυτοπεποίθηση, η εργατικότητα και η ευγένεια. Μέχρι τώρα όπως προείπα, έχω σταθεί τυχερός.

Ο Τρελός του χωριού – 2016

Το Σύμπαν του Νίκου Χρηστίδη – 2020

 

Όταν μιλάω για σένα χρησιμοποιώ την έκφραση “μουσικό πολυεργαλείο”. Γράφεις μουσική, στίχο, παίζεις κάθε έγχορδο μουσικό όργανο, σε γνωρίζουμε σαν έναν απ’ τους πιο ευφυείς ενορχηστρωτές, κάνεις και παραγωγές…. και σίγουρα κάτι θα μου διαφεύγει! Φαντάζομαι ότι με τόση πολλή ενέργεια και δουλειά, όλο και κάτι καινούργιο θα ετοιμάζεις.

Καταρχάς σε ευχαριστώ αλλά νιώθω πως υπερβάλεις οπότε αποποιούμαι κάποιες από τις “ευθύνες” που μου καταλογίζεις στην ερώτηση ώστε να νιώθω συνεπής με εμένα. Παράλληλα με τις περιοδείες που ετοιμάζουμε σε Ελλάδα και εξωτερικό με το γλυκό μας κοινόβιο, θα βγουν σύντομα κάποια νέα τραγούδια μου που θα συμπεριληφθούν σε δίσκους φίλων συναδέλφων. Επίσης, έχω αναλάβει την καλλιτεχνική παραγωγή και τις ενορχηστρώσεις σε δίσκους ή τραγούδια τραγουδοποιών που εκτιμώ πολύ και με χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι με επέλεξαν. Παραμένει ως βασική μου ιδέα “μία περιοδεία δρόμου στα χωριά” ενώ με χαρά θα συμμετέχω σε οτιδήποτε μου φανεί ενδιαφέρον και νιώσω πως μπορώ να συμμετάσχω. Υπάρχουν βέβαια τα τραγούδια του τρίτου δίσκου και έχω αρχίσει να τα δοκιμάζω στο κοινό που έρχεται να μας δει αλλά όπως γνωρίζεις η δισκογραφία είναι ακριβό σπορ οπότε πρέπει να περιμένω γι αυτό.

 

Υπάρχουν στο πρόγραμμά σου άλλες εμφανίσεις μετά απ’ αυτήν στο Καφωδείο;

Έχουμε στα σκαριά μία όμορφη βόλτα στην Ελλάδα μας. Τίποτα ανακοινώσιμο ακόμα όμως, καθώς στρώνουμε το πρόγραμμα των εμφανίσεων και περιμένουμε να προσθέσουμε κι άλλες “επισκέψεις”. Από τις 21 έως τις 25 Μαΐου θα είμαστε στην Γερμανία για κάποιες εμφανίσεις εκεί. Το καλοκαίρι θέλω να ενεργοποιήσω κάποια εγχειρήματα που έχω στο μυαλό μου καιρό και είχαν παγώσει λόγω καραντίνας. Σύντομα πιστεύω θα μπορώ να ανακοινώσω κάτι πιο συγκεκριμένο για όποιον ενδιαφέρεται.

 

Το “παιχνίδι των τίτλων”

Ποιος είναι “Ο τρελός του χωριού;

Όλοι τον έχουμε δει. Όλοι τον έχουμε χλευάσει ενώ κάποιες φορές όλοι τον έχουμε ζηλέψει καθώς μπορεί να πει ό,τι θέλει αφιλτράριστα. Όλοι έχουμε προβάλει κατά καιρούς τις πιο μύχιες σκέψεις μας επάνω του. Να τις πάρει από εμάς. Ίσως κάποιες φορές προσπαθήσαμε να τον προσεγγίσουμε μα γρήγορα “λογικευτήκαμε” ξανά και πήραμε τις αποστάσεις μας. Ονειροπόλος, σοφός, ανόητος, απρόβλεπτος μα τις περισσότερες φορές αγνός. Σαν παιδί. Οπότε αν δεν σας ήρθε κατευθείαν στο μυαλό, είμαι σίγουρος πως τώρα καταλάβατε, τον θυμηθήκατε.

 

Τι είχες στο μυαλό σου όταν δήλωνες “Έχω μια ιδέα που θα σκίσει“;

Είναι περισσότερο μία εσωστρεφής σάτιρα. Είχα σκεφτεί πως σε έναν τόσο αυτοαναφορικό δίσκο θα είχε πλάκα να γράψω ένα τραγούδι που να περιγράφει τα υπόλοιπα τραγούδια. Θα το έβαζα στο τέλος και θα λειτουργούσε σαν επίλογος, περίληψη και σαν λούπα. Ταυτόχρονα βέβαια περιγράφω και κάποιες αναποδιές που συνέβαιναν στην ζωή μου εκείνη την περίοδο και με βάραιναν. Κάθισα κι έγραψα λοιπόν αυτό το τραγούδι σαν προσωπική τόνωση. Δεν έχουμε χρήματα; Και τι έγινε; Έχω μία ιδέα που θα μας σώσει, θα σκίσει. Έναν νέο δίσκο. Ε, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς έτσι…

 

Τι δείχνει τώρα το “Ρολόι“; Γλέντι και χορό ή μοιρολόι;

Είναι σαφές πως δεν είμαστε σε μία περίοδο γλεντιού. Είμαστε και πάλι σε αναμονή και σε σκοτάδι ενώ σε πολλά σημεία της γης αυτή τη στιγμή επικρατεί το μοιρολόι κυριολεκτικά. Δεν λέει να έρθει κι αυτή η άνοιξη να μας γλυκάνει το μέσα μας. Πρέπει να δούμε πώς θα βγούμε από όλο αυτό, να δούμε πως θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον χωρίς να το φωνάζουμε δεξιά κι αριστερά. Τότε όλοι θα γνωρίζουμε και κανείς “δεν θα το έχει πει”. Ρολόι είναι όμως, γυρίζει κι έχουμε να ρίξουμε κάτι γλέντια…

 

Τελικά την έπεσε στην εξουσία “Ο γάτος μου ο Πέσι“;

Μπα, βολεμένος κι αυτός. Αφομοιώθηκε με τους δεσπότες του. Κάθεται εκεί, ξύνεται, έχει φαΐ, έχει νερό, ζεστό σπίτι, τηλεόραση, καλή παρέα. Που να τρέχει τώρα; Ελπίζει πως η γάτα απέναντι, μία ναζιάρα του δρόμου, θα κάνει την πρώτη κίνηση για καλύτερο φαΐ και θα στηρίξει τότε κι αυτός. Άλλωστε αυτή έχει το πρόβλημα. Αυτό κάπως τον ηρεμεί καθώς ξέρει πως η απέναντι γάτα είναι κάπως αδύναμη για να ξεκινήσει τον αγώνα μόνη, αλλά το άλλοθι είναι άλλοθι.

 

Ποιο είναι “Το Σύμπαν του Νίκου Χρηστίδη;

Ένας κόσμος τρομερά χαώδης. Ετερόκλητος και αντιφατικός. Με άγχος και ηρεμία. Με βαθιά σκέψη και σαχλαμάρα. Με χιούμορ και μεγάλες περιόδους θλίψης. Με σεβασμό αλλά και αλαζονεία. Με αυτοπεποίθηση και ματαιοδοξία αλλά ταυτόχρονα με αναζήτηση και ταπεινότητα. Το ψάχνω ακόμα. Μπέρδεμα. Πιο καλά να ακούσετε το τραγούδι.

 

Έχω “Τα μάτια μου ανοιχτάμα ονειρεύομαι. Τι όνειρα κάνεις;

Ελπίζω σε περισσότερη αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση. Να ανακαλύψουμε πιο στέρεες αξίες. Επίσης θα ήθελα να είμαστε πιο ενεργοί πολίτες. Δεν είμαστε. Σε προσωπικό επίπεδο βελτίωση σε κάθε τομέα και ευκαιρίες που να μπορώ να διαχειριστώ.