Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 22 αγαπημένοι μας καλλιτέχνες μοιράζονται με το Soundcheck Vlog την ανάμνηση της πρώτης φοράς που άκουσαν τραγούδι τους στο ραδιόφωνο!

Επιμέλεια Αντιγόνη Καριπίδου

 

Γιώργος Αετόπουλος

Μεγάλη ήταν, φυσικά, η χαρά του Γιώργου Αετόπουλου, όταν άκουσε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο δικό του τραγούδι! Ήταν ο “Μάρτης” απ’ την πρώτη του δισκογραφική δουλειά. “Ήταν πολύ μεγάλη η ευχαρίστηση γιατί έβλεπα ότι η δουλειά αρκετών χρόνων, έπαιρνε πια τον δρόμο της. Ήταν και λίγο περίεργο το συναίσθημα… Σκεφτόμουν “όντως το παίζουν…;”! Αλλά η μεγαλύτερη χαρά ήταν όταν είδα στις νέες κυκλοφορίες τον δικό μου δίσκο δίπλα σ’ αυτόν της Χαρούλας Αλεξίου – λόγω του Α των επιθέτων μας”! (Γιώργος Αετόπουλος – Ό,τι αρχίζει να κυλά, 2002)

Daniel Armando (Apurimac)

Εκεί στις Μπραχάμες”! Στο Κρατικό Ραδιόφωνο, το 1989. Περπατούσα στα Πατήσια. Σ’ ένα ισόγειο σπίτι είχαν ανοιχτό παράθυρο κι έπαιζε το ραδιόφωνο. Άκουσα να προλογίζουν το τραγούδι. Σταμάτησα και το άκουσα όοοοοολοοοο!!!!” (Apurimac – Εκεί στις Μπραχάμες, 1989)

Ευγένιος Δερμιτάσογλου

Το πρώτο δικό του τραγούδι, που άκουσε στο ραδιόφωνο ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου, ήταν με τη φωνή τής Κατερίνας Σιάπαντα. “Υπάρχει κι άλλος τρόπος”, ο τίτλος του τραγουδιού απ’ τον πρώτο δίσκο του Ευγένιου! (Ευγένιος Δερμιτάσογλου – Κρύσταλλα του νου, 1997)

Δημήτρης Ζερβουδάκης / Μαρία Φωτίου

Μπορεί να “Πέρασε ο καιρός” αλλά ο Δημήτρης Ζερβουδάκης θυμάται ακόμη ότι αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι του που άκουσε στο ραδιόφωνο! Ήταν τότε μέλος του μουσικού σχήματος “Νέοι Επιβάτες”, όπως και η Μαρία Φωτίου. Αναμενόμενο, λοιπόν, οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες να έχουν ακούσει το ίδιο τραγούδι για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο! (Νέοι Επιβάτες – Σχετικά παράνομο, 1985)

Νίκος Ζιώγαλας

Ταξιδεύοντας με λεωφορείο απ’ την Αθήνα για τη Βέροια, ο Νίκος Ζιώγαλας άκουσε το “Σαν σταρ του σινεμά”. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγε τη φωνή του στο ραδιόφωνο! (Νίκος Ζιώγαλας – Το τζάμπο, 1985)

Παντελής Θεοχαρίδης

“Ο καθένας μια θάλασσα ορίζει” απ’ την “Μικρή Πατρίδα” των Ανδρέου – Καρασούλου, ήταν το πρώτο τραγούδι, που άκουσε στο ραδιόφωνο με τη φωνή του ο Παντελής Θεοχαρίδης! (Γιώργος Ανδρέου, Παρασκευάς Καρασούλος – Μικρή Πατρίδα, 1996)

Πάνος Κατσιμίχας

“Μια βραδιά στο Λούκι “…το άκουσα, έκπληκτος, ενώ δούλευα στη Σαντορίνη, ένα βράδυ που περπατούσα στα στενά των Φηρών! (Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας – Ζεστά Ποτά, 1985)

Κώστας Λειβαδάς

Λατρεύω το ραδιόφωνο. Μεγάλωσα με το ραδιόφωνο, τις μυθικές συσκευές του, τις λυχνίες του, τα βραχέα του, το μεγάλο του μυστήριο… Και πάνω απ’ όλα, τις φωνές του κι αυτό το μοναδικό κάλεσμά του στη φαντασία! Έτσι, λοιπόν, πώς να μη θυμάμαι καθοριστικά τις πρώτες φορές που άκουσα τραγούδια μου στο ραδιόφωνο; Το πρώτο τραγούδι, που έγραψα, το “Είμαι ακόμα ζωντανός και τραγούδησε ο Γιώργος Δημητριάδης, το πρωτάκουσα στην Πάτρα, στην οδό Νόρμαν. Το μετέδωσε ο Μελωδία Πάτρας και λίγο αργότερα ο Ξενοφών Ραράκος, στον Μελωδία της Αθήνας, του οποίου ήμουν φανατικός ακροατής. Δε μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα… Μετακινήθηκαν οι τοίχοι, ψήλωσε το ταβάνι… Όπως και το πρώτο τραγούδι, με τη φωνή μου, το “Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα”. Σ’ ένα φανάρι στη Βουλιαγμένης. Εκεί, πια, μια άλλη γιορτή κι ένα άλλο σταυροδρόμι και ευθύνη. Σήμερα, τόσα τραγούδια μετά, με τόσες διαφορετικές φωνές, το συναίσθημα δεν έχει αλλάξει καθόλου! Ακόμα κυνηγάω το καλό ραδιόφωνο και πάντα θα εύχομαι και προσεύχομαι να μη χάσει τη δύναμη και τη θέση του στον κόσμο της τέχνης. Στον κόσμο της φαντασίας και της γνώσης… Είναι πάντα για μένα το πρώτο πολύ μεγάλο παράθυρο στο παγκόσμιο χωριό.

Βασίλης Λέκκας

Η “Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων” του Μάνου Χατζιδάκι, σε στίχους Άρη Δαβαράκη, ήταν το πρώτο τραγούδι που άκουσε με τη φωνή του ο Βασίλης Λέκκας από το ραδιόφωνο! (Μάνος Χατζιδάκις – Πορνογραφία, 1982)

Γιάννης Μήτσης

Το “Καλοκαίρι” ήταν το πρώτο δικό του τραγούδι, που άκουσε να βγαίνει στον αέρα των ερτζιανών ο Γιάννης Μήτσης! (Γιάννης Μήτσης – Συνεχές Ωράριον, 1997)

Δημήτρης Μητσοτάκης
Το 1994 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος των Ενδελέχεια, με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος. Ο Δημήτρης Μητσοτάκης, μέλος του γκρουπ και δημιουργός των περισσότερων τραγουδιών του, υπογράφει τους στίχους στο “87 ΣΤ” … κι αυτό είναι το πρώτο τραγούδι του που άκουσε να μεταδίδεται απ’ το ραδιόφωνο! (Ενδελέχεια – Ενδελέχεια, 1994)

Γιάννης Νικολάου

Το πρώτο δικό μου τραγούδι, που ακούστηκε σε ραδιόφωνο, ήταν demo και ήμουν καλεσμένος στο β’ Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα στην εκπομπή “Σκηνές από τραγούδια προσεχώς”, του Γιώργου Μητρόπουλου. Ήμουν 20 χρονών. Μετά από 7 χρόνια κυκλοφόρησε “Το απόψε λέω να μην κοιμηθούμε” με τους Λαθρεπιβάτες.(Λαθρεπιβάτες – Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε, 1987)

Νίκος Ξύδης

Η πρώτη φορά που άκουσα τραγούδι μου στο ραδιόφωνο ήταν κάπου στο μακρινό 2000. Ήμουν με τη μηχανή μου στην Βασ. Σοφίας και στο διπλανό αμάξι έπαιζε – και μάλιστα στη διαπασών – το «Αυτό το κάτι». Ένιωσα αμήχανα. Χάρηκα αλλά το συναίσθημα ήταν και λίγο σαν να “σε παίρνουν μάτι”! Κάτι πολύ πολύ δικό μου ήταν πια κάτι “κοινό”. Μετά το πρώτο σοκ, αυτή ακριβώς η σκέψη έδωσε πέρα απ’ τη χαρά κι ένα συναίσθημα “γλύκας” και “ανταλλαγής”! (Ελένη Βιτάλη – Προσκήνιο / Ζωντανή ηχογράφηση από το “Αερικό” (2000)

Σοφία Παπάζογλου

“Το πρώτο τραγούδι μου, που άκουσα στο ραδιόφωνο ήταν το “Δε θέλω”, απ’ τον πρώτο μου δίσκο με τον Νίκο Μαμαγκάκη, που είχε τον τίτλο “Στεναγμός Ανατολίτης”. Ένα πολύ ωραίο τραγούδι, πολύ ιδιαίτερο, σε στίχους της Αθηνάς Καραταράκη. Είχα πρωτοέρθει στην Αθήνα τότε κι ήμουν σ’ ένα μικρό σπίτι, που νοίκιαζα. Είχα ανοιχτό το ραδιόφωνο κι ακούω ξαφνικά το τραγούδι και …παθαίνω σοκ! Θυμάμαι ότι μετά απ’ αυτό το τραγούδι έπαιξαν ένα του Πάριου… Και λέω Παναγία μου! Παίζουν Πάριο μετά από μένα! Δε μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα… Ήταν σαν να μην ήμουν εγώ αυτή που άκουγα”! (Νίκος Μαμαγκάκης – Στεναγμός Ανατολίτης, 1996)

Μαρία Παπανικολάου

Το πρώτο τραγούδι, με το οποίο με άκουσα στο ραδιόφωνο, ήταν το “Σημαδάκι” του Πέτρου Δουρδουμπάκη, σε στίχους της Λιζέτας Καλημέρη! Πήγαινα διακοπές στην Σίφνο και πέρασα από το στούντιο του Δουρδουμπάκη. Για πλάκα το είπα, χωρίς να ξέρω ότι θα το δημοσιεύσουν. Οπότε, η “έκπληξη” ήταν πολύ μεγάλη από πολλές απόψεις, όταν το άκουσα στο ραδιόφωνο! (Πέτρος Δουρδουμπάκης – Κόκκινο κρασί, 1995)

Νίκος Πορτοκάλογλου

Το τραγούδι “Ψέματα” απ’ τον ομότιτλο τίτλο των Φατμέ, είναι το τραγούδι που θυμάται ν’ άκουσε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο, ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε ξανά με τη φωνή του Χάρη Κατσιμίχα για τον δίσκο “Άσωτος Υιός”, το 1996. (Φατμέ – Ψέματα, 1983)

Βασίλης Πρατσινάκης

Επιστρέφοντας με το αυτοκίνητο τις πρωινές ώρες από συναυλία που έκανε στην Κατερίνη, ο Βασίλης Πρατσινάκης άκουσε τη φωνή του να τραγουδά το “Χαιρετισμοί” του Νίκου Ζούδιαρη! (Πρατσινάκη 5 – Δημόσια Μουσική Συνύπαρξη / Ζωντανή ηχογράφηση από τη “Βάρδια”, 2003)

Κώστας Πρατσινάκης

“Ο “ιδανικός κόσμος” του Γιώργου Καζαντζή και της Σοφίας Κατζούρη. Στο Πρώτο Πρόγραμμα, σε εκπομπή του Πέτρου Δουρδουμπάκη Αυτό το τραγούδι ήταν και η πρώτη συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1984…” (Γιώργος Καζαντζής – Ήταν μια στιγμή, 1986)

Μάκης Σεβίλογλου

Με τη φωνή τής Χαρούλας Αλεξίου άκουσε για πρώτη φορά τραγούδι του στο ραδιόφωνο ο Μάκης Σεβίλογλου. Ήταν το “Θα μεγαλώνουμε μαζί”. (Χάρις Αλεξίου – Ως την άκρη τ’ ουρανού σου, 2003)

Κατερίνα Σιάπαντα

Ήταν σίγουρα το “Ζωή κλεμμένη” του Σταμάτη Σπανουδάκη, από το σάουντρακ της “Φανέλας με το 9”. Αν θυμάμαι καλά, το άκουσα σε ραδιόφωνο μέσα σε αυτοκίνητο… (Σταμάτης Σπανουδάκης – Η φανέλα με το 9, 1988)

Μανώλης Φάμελλος

Το πρώτο τραγούδι του, που άκουσε στο ραδιόφωνο ο Μανώλης Φάμελλος ήταν το “Χαμογέλα”, τότε που ήταν ακόμη… Ποδηλάτης! “Ακουγόταν από ένα ραδιοφωνάκι, που είχαμε στην κουζίνα. Ήμουν ακόμη στο κρεβάτι. Κάποιος απ’ τους δικούς μου με ξύπνησε για να το ακούσω αλλά… μάλλον εγώ συνέχισα να κοιμάμαι”! (Μανώλης Φάμελλος & Οι Ποδηλάτες, 1993)