Αυτό είναι ένα βιβλίο για τον πόλεμο, τη βία, την αρρώστια και τη σκληρότητα, και για τη σχέση μεταξύ ανδρών, γυναικών, ζώων και του φυσικού κόσμου. Σχεδόν τα πάντα στο Animalia είναι λεκιασμένα, χαλασμένα, παραβιασμένα, βρώμικα και δυσάρεστα – επιλέξτε μια σελίδα, οποιαδήποτε σελίδα, οποιαδήποτε σκηνή, οποιοδήποτε άτομο, οτιδήποτε. «Έχει συρρικνωθεί μέχρι που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα περίβλημα από αναίμακτο δέρμα τεντωμένο πάνω από κόμπους μύες και οδοντωτά κόκκαλα… Αντιμέτωπος με την αποφασιστική σιωπή της συζύγου, αποφασίζει τελικά να μπει μέσα, ακολουθώντας τη δική του δυσωδία και τη δυσοσμία των ζώων μέχρι εκεί. καθώς το κουτί-κρεβάτι, και ανοίγει την πόρτα… Ο Ζερόμ σηκώνει μια κουτάλα με κρύο ζωμό και λιπαρούς θρόμβους από την επιφάνεια μιας μεγάλης κατσαρόλας στη σόμπα υγραερίου, τη φέρνει στα χείλη του και βουρκώνει».

Αποτελούμενο από μόλις τέσσερα μεγάλα κεφάλαια, το Animalia ακολουθεί τις κακοτυχίες τεσσάρων γενεών μιας οικογένειας χωρικών, καθώς τρεκλίζουν τον 20ο αιώνα σε ένα γραφικό χωριό στην επαρχιακή Γαλλία, μεγαλώνοντας και κακομεταχειρίζοντας τα ζώα τους και ο ένας τον άλλον.

Η μόνη σταθερά σε όλο αυτό το τρομερό έπος είναι η Ελεονόρ, γεννημένη στη φτώχεια και ένα τοπίο που δεν συγχωρεί: «Μέχρι τη στιγμή που γεννιέται ,τα μαύρα χωράφια έχουν σκληρύνει, είναι αρκετά κρύο για να χωρίσει τις πέτρες και τα ζώα περιπλανώνται, χαμένες ψυχές, αναζητώντας τούφες χόρτου παγωμένες από τον χειμωνιάτικο καιρό». Η ζωή της είναι αρκετά κακή, αλλά η ζωή της μητέρας της είναι τόσο αδιάκοπη απαίσια – ο μόνος σημαντικός της ρόλος είναι να αναπαράγει – που ο Del Amo την αποκαλεί «η γενεσιουργός», αντί την αποκαλεί με ένα όνομα. Αν στο Animalia οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται καλύτερα από τα ζώα, είναι επειδή βασικά είμαστε ζώα.

Υπάρχουν περιστασιακά αναλαμπές ελπίδας – αν και σχεδόν πάντα αρπάζονται αμέσως. Η Ελεονόρ ερωτεύεται τον ξάδερφό της Μαρσέλ, ο οποίος στη συνέχεια πηγαίνει να πολεμήσει στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, η οικογένεια είναι κατά κάποιο τρόπο ακόμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα – αν και η φτωχή από τη βρωμιά μικροϊδιοκτησία της είναι τώρα μια πραγματικά φρικτή χοιροτροφική μονάδα.

(«Περιστασιακά ο Joël αναρωτιέται αν ήταν το χοιροτροφείο που τους έκανε τέρατα ή η τερατώδης συμπεριφορά τους που μόλυνε τη φάρμα».

Στο τέλος του μυθιστορήματος, τα δισέγγονα τους προσφέρουν υποδείξεις για ένα πιο λαμπρό μέλλον, αλλά η πραγματική αναδυόμενη δύναμη είναι το «το Κτήνος», ένας τεράστιος κάπρος που είναι τρομερά ζωντανός με τις δυνατότητες που διαθέτει. αυτόν έξω από την καταδικασμένη ύπαρξή του στο αγρόκτημα. «Του επιστρέφουν εικόνες, που βγαίνουν στην επιφάνεια από την αταβιστική μνήμη: πεδιάδες και χωράφια χορτονομής, τείχη χτισμένα ανάμεσα στις φτέρες, βαθιά μέσα σε αρχέγονα δάση, άγρια ποτάμια από τα γρήγορα ρεύματα των οποίων πίνει».

Για ορισμένους κριτικούς λογοτεχνίας, ο ρεαλισμός οδηγεί τους αναγνώστες στην κρεβατοκάμαρα και ο νατουραλισμός τους οδηγεί στο μπάνιο. Καμία ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι πολύ ιερή ή βέβηλη για την τελευταία προσέγγιση, η οποία είναι ευτυχής να προσβάλει λεπτές ευαισθησίες. (Σκεφτείτε τον Emile Zola.) Ο JeanBaptiste Del Amo έχει γράψει ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα με φυσιοκρατικό τρόπο που εξερευνά πώς οι ζωές των ανθρώπων και των ζώων είναι τόσο αλληλοεξαρτώμενες όσο και σε σύγκρουση — δεν είναι για τους αδύναμους ή αδύναμους στομάχου.

Όποιος σκέφτεται την τέχνη της περιγραφής θα έκανε καλά να διαβάσει το Animalia για να δει πώς ένας δάσκαλος δημιουργεί έναν ανεξίτηλο κόσμο.

Το Animalia δεν είναι ποτέ αυτό που περιμένεις να είναι. Ο Del Amo έχει το ταλέντο του Flaubert για την απόδοση. . . Η πεζογραφία του εκτινάσσεται στον αναγνώστη, λάμπει από τελειότητα.» –Ankita Chakraborty, New York Times Book Review

Το Animalia είναι ένα βιβλίο για το σεξ και τη βία, αλλά έχει ασυνήθιστη νηφαλιότητα και μια ιστορία με βαθιά έλξη. Ο τρόπος με τον οποίο αισθάνεται τον φυσικό κόσμο, σε σπόρους, φλέβα, τρίχες, κόκκους, πόρους, μπουμπούκια, υγρό δεν μοιάζει με τίποτα που έχω διαβάσει.» –Daisy Hildyard, συγγραφέας του The Second Body

«Αναμειγνύει την τραγική ενέργεια ενός οικογενειακού μυθιστορήματος με τη βάναυση εξέλιξη της σχέσης ανθρώπου και θηρίου. . . Ο Ντελ Άμο δείχνει ένα αποκαλυπτικό όραμα για το πώς η ανθρωπότητα οδηγήθηκε στην τρέλα, όλα στο όνομα του οικονομικού ορθολογισμού. . . Ένας πλούτος στυλ τόσο σαρωτικός όσο και ισχυρός.» –Le Monde

Ο JeanBaptiste Del Amo, γεννημένος το 1981, είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς και φιλόδοξους νέους συγγραφείς της Γαλλίας. Είναι ο συγγραφέας των Pornographia, Le sel και Une éducation libertine, που κέρδισε το πρώτο βραβείο μυθιστορήματος Goncourt. Το Animalia, είναι το τέταρτο μυθιστόρημά του.